Lilla, lilla älskade Elsa <3

I måndags mötte jag Annika på stan efter jag hade slutat skolan, vi hade väldigt kul i 2 timmar där vi satt i korvvagnen :P Kom inte så mycket kunder så hon fick sluta tidigare och då skulle vi på gymmet. När vi kom dit insåg vi att det var bokat fram till kl. 16 så vi hade 2,5 timmar att hitta på något annat. Vi bestämde oss för att ta en promenad upp till Björkbacka där moster Elsa bor. Sagt & gjort, så blev det!

Hon var så söt lilla Elsa, hon blev så glad när vi kom :) Men hon glömde hela tiden bort vilka vi var så vi fick tala om det flera gånger. Men egentligen spelar ju det ingen roll, huvudsaken är ju att hon blev glad och det blev hon oavsett om hon visste vilka vi var eller inte. Hon var så söt, hon var arg över att hennes man hade stuckit utan att ens lämna ett meddelande! Då har man inte hjärta att tala om för henne att han dog ju för flera år sedan..

Elsa skulle även tala om för sina föräldrar att hon hade haft oss, två små sameflickor på besök - Då har man heller inte hjärta att säga att dom ju dog för länge, länge sedan.. Lilla älskade Elsa, hon är så liten. Söt, liten & kort med små, små händer <3

Vi hade lite svårt att höra vad hon sa till & från, först tänkte jag att herregud vad otydligt hon pratar nu sedan sist jag var här! Men sedan insåg både jag & Annika att hon pratade ju samiska! Hon sade saker och tittade på oss, måste ha sett attvi inte förstod och sade då samma sak på svenska :) Vi fick lära oss lite & det är så kul att få en liten smakbit av hur vårat liv hade kunnat sett ut, hur vi hade kunnat prata & levt.

Elsa har så många historier att berätta, så mycket kloka saker att lära oss - Hon är ju trots allt snart 100 år! Hon är så lycklig över att jag lånade hennes kolt, alltså sameklänning, när jag var tärna på mammas & pappas bröllop. Hon ser det fina i allt, det fina i livet & vad det har att erbjuda. Jag vill bli en sådan kvinna som Elsa, hon är stark.

Tyvärr har ju åldern börjat ta ut sin rätt, hon klarar sig inte lika bra ensam som tidigare. Hon ser dåligt, går dåligt och behöver hjälp för att klarar vardagen. När vi skulle gå efter 2 timmar hände en liten olycka så det var bara att ta av jackor & skor och byta kläder på henne. Söta, söta Elsa - Hon var så tacksam över att vi var där, gijtto!

Vi lovade att vi snart skulle komma tillbaka och hon log, det värmer att få göra en gammal människa lycklig. Bara genom att vara där, titta, lyssna & prata. Hon var bekymrad över att hon inte hade kaffe att bjuda på men vi sa gång på gång att det inte var någon fara, vi behövde inget kaffe. Hon undrade också hur den fina hunden hade kommit in i hennes rum, han såg så godtrogen ut! Men det var ingen hund där, hon ser saker som inte finns. Men vi tänkte att ingenting blir bättre av att säga åt henne om hon tror saker som inte stämmer, utan vi höll bara med. Vi lovade Elsa att vi ska lära oss samiska, vi är stolta över vårt ursrung och vill vet mer om det. Hon berättade att det är sydsamiska hon pratar, det är bra, för det finns sådana kurser på flera universitet här i Sverige :)

Idag ska jag in till stan igen & möta Annika efter hon varit på arbetsförmedlingen, då blir det gymmet igen! Är så pepp på det nu, fan vad kul det är och vad fräsch man känner sig efter ett pass! Ska iväg på lantmännen & köpa hö också, kaninisarna ska ju vara själv hela helgen.

Åker med klassen till Sundsvall imorgon vid 11-tiden, har lite föreläsningar där & ska bli bjudna på middag på kårhuset :) Stannar över helgen hos C, var egentligen meningen att man skulle åka tillbaka hit till Östersund på fredag men det skippar jag ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0